the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.

the andros house

the andros house

The island of Andros, that was the home of many wealthy ship owners and merchants until WWII, has a unique and rich architectural tradition, recognizable from the style of rural estates and the use of a type of dark grey slate for the stonework. 

This traditional stone built home had been uninhabited for over half a century and required serious renovation for use as a family holiday home. It was built on two levels with the lower level built entirely out of stone and formed onto the bedrock being a family winery with treadle and barrel storage. This level was excavated in order to offer extra headroom and transformed into guest rooms with the actual treadle turned into a shower room. The cave like cool feeling is due to the technique of building floors out of articulated stone slabs rather that timber beams that were scarce in the area.

The upper level, that offered such details as alcoves above the windows for silkworm cultivation, was rearranged around a new stairwell down to the basement and an open plan kitchen.

The external stonework was sandblasted and repointed to reveal its traditional stonework and architectural details around the windows and doors. New timber windows and doors were necessary as well as a new stone floor on the lower level.

The project was completed in July 2011.